3 Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Zelfvertrouwen is te leren

Zelfvertrouwen is niet iets wat je wel of niet hebt. Veel mensen gaan door het leven met het idee dat ze weinig zelfvertrouwen hebben en dat ze daar zelf niks aan kunnen doen.

Echter; weinig zelfvertrouwen is niet iets waar je je hele leven aan vast zit. Er zijn dingen die je kan doen om je zelfvertrouwen echt te verbeteren.

Het is namelijk zo, dat mensen met veel zelfvertrouwen niet heel anders zijn dan andere mensen Ze doen alleen sommige dingen op een andere manier. De truc is om te weten wat ze doen en hoe jij dat kan toepassen in jouw leven.

Als je doet wat mensen met veel zelfvertrouwen doen, dan heb je zelfvertrouwen!

Zo simpel is het.

Om te beginnen drie tips om je te helpen snel je zelfvertrouwen te verbeteren:

Tip 1. Onthoud je successen

Wanneer je iets bereikt hebt, voel je je goed over jezelf. Het moment dat je dit succes het beste voelt,  is natuurlijk net nadat je beseft DAT je je doel bereikt hebt.  Het probleem is echter dat de meesten van ons snel de goede dingen vergeten en juist als  iets niet goed gaat heel makkelijk een slechte herinnering naar boven kunnen halen.

Wil je zelfverzekerd zijn? Dan is  het goed succesvolle situaties in je brein op te slaan. Het is makkelijker om je succesvol te voelen als dat gevoel kan oproepen van vroeger. Het ophalen van situaties uit het verleden,  waarin je overweldigende problemen overwon,  geeft een “boost” aan je zelfvertrouwen.

Helaas vergeten we in tijden dat het slecht met ons gaat heel makkelijk alle successen uit het verleden. Vaak hoor ik mensen dan zeggen: “ik ben toch niet succesvol”. Het heel moeilijk om je zelfverzekerd te voelen met deze woorden in je hoofd.

Dus is het goed om je successen op een andere manier op te slaan. Dit doe je bijvoorbeeld door ze op te schrijven. Schrijf alle successen die je hebt bereikt op! Ik bedoel dan ook echt alle successen. Ga terug naar de periode dat je nog op school zat en werk naar het nu. Je kan beginnen met zo’n 50 tot 100 successen, maar meer is nog idealer. Als je eenmaal een mooie, lange lijst hebt,  bewaar deze dan goed en kijk er minimaal een keer per dag naar. Herleef in gedachten je successen en overwinningen, zodat je ze als het ware opnieuw meemaakt. Het zal je extra inspireren in goede tijden en ook kracht geven in de minder goede tijden. Het zal hoe dan ook leiden naar meer succes in je leven.

Tip 2. Zie jezelf als een zelfverzekerd persoon

Wat zie je wanneer je in gedachten naar jezelf kijkt? Een zelfverzekerd persoon of een onzeker, zenuwachtig persoon?

Kan jij jezelf niet zien als een zelfverzekerd persoon vol zelfvertrouwen, dan zul je dat nooit worden. We worden namelijk wat we zien in onze gedachten. Alles wat je ooit gedaan hebt in je leven heb je je daarvoor al voorgesteld in gedachten. Dit noemen we visualisatie. Dit is de sleutel tot een groot zelfvertrouwen.

Nadat je je successen hebt beschreven,  gebruik dan het gevoel wat daarbij hoort om jezelf te zien, zoals je als zelfverzekerd persoon wilt zijn. Hoe meer je jezelf ziet als zelfverzekerd persoon, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt door situaties voor te stellen, zoals jij wilt dat ze gaan. Het begint allemaal in je brein;  je bent immers wat je denkt en ziet.

Het succes van deze tip zit in het feit dat je resoluut en volhardend moet zijn door veel en aanhoudend te visualiseren en niet na een paar keer al te stoppen. Zo werkt het bijvoorbeeld goed om ’s avonds, voordat je gaat slapen, je successen van die dag voor jezelf te benoemen en met dat goede gevoel de dingen die je de dag erna gaat ondernemen voor te stellen; vol zelfvertrouwen en ontspannen.

Tip 3. Houd je aan je afspraken met jezelf

Afspraken met jezelf en zelfvertrouwen. In eerste instantie zal een verband tussen deze twee niet bij je opkomen.

Laat ik het uitleggen; als ik je vraag of je te vertrouwen bent, zal je waarschijnlijk volmondig antwoorden met “ja natuurlijk”.

Maar hoe vaak heb je:

  • Tegen jezelf gezegd gezond te gaan eten en dat je de dag erna,  als een collega gebak aanbood,  toch een stukje nam?
  • Tegen jezelf gezegd dat je zou gaan stoppen met roken, maar het toch niet deed?
  • Je voorgenomen te beginnen je “things to do” af te werken, maar het toch niet deed?

Dit soort voorbeelden zijn uit de dagelijkse praktijk, veel voorkomend en wijzen er vooral op dat velen zich niet aan hun eigen woorden houden. Op zich ziet dat er allemaal niet zo erg uit, maar in werkelijkheid zeg je elke dag een beetje vertrouwen in jezelf op.  Wanneer je door blijft gaan met jezelf dingen te beloven, maar niet te doen,  dan geloof je uiteindelijk geen woord meer van jezelf. Althans; zo reageert je onbewuste hier op.  Je zegt dan bijvoorbeeld tegen jezelf;  “ik ga op dieet” en je brein denkt dan;  “Ja, natuurlijk, daar gaan we weer” .

In jezelf geloven en vertrouwen op je capaciteit om succesvol te zijn, leiden tot het succes van afspraken maken met jezelf, waar je je ook aan houdt!  Niet doen wat je zegt wat je gaat doen, maakt je niet betrouwbaar voor jezelf.

Doe alles wat je belooft aan jezelf, ook de kleine dingen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s