Flexibele Werkelijkheid

Hoe zie ik het?

In mijn visie kan je minstens op drie manieren naar je eigen ervaring kijken. In de eerste plaats kan je de wereld helemaal vanuit je eigen gezichtspunt bezien, volstrekt vanuit geassocieerde wijze, waarbij je de zienswijze van een ander volledig buiten beschouwing laat. Dit is de eerste en meest gebruikte positie.

Ten tweede kan je je afvragen hoe iets eruit zou zien of zou klinken en voelen vanuit het gezichtspunt van een ander. Het is duidelijk dat dezelfde situatie iets verschillends kan betekenen voor verschillende mensen. Het is van essentieel belang deze tweede perceptie in ogenschouw te nemen door jezelf af te vragen: “Hoe zou hij dit opvatten?”  Deze tweede positie staat ook wel bekend om ‘empathie’.

Ten derde kun je de wereld ervaren vanuit het gezichtspunt van een buitenstaander, alsof je een volledig onafhankelijke waarnemer bent van de werkelijkheid zonder enige persoonlijke belangen, je zou kunnen vragen: “Wat zou iemand ervan vinden die hier niets mee te maken heeft?” Deze positie bevindt zich op een ander niveau dan de vorige twee, je neemt weliswaar een objectief en krachtig standpunt in over je eigen gedrag, zodat je in moeilijke situaties enkele nuttige keuzemogelijkheden kunt bezien en produceren. Deze bruikbare positie kan je veel stress en ellende besparen die overhaaste acties opleveren

Alle drie de posities zijn belangrijk, het gaat erom dat je vrijelijk kan bewegen tussen de posities, hierdoor leer je flexibel om te gaan met situaties maar bovenal leer je de werkelijkheid vanuit verschillende wereldbeelden te bezien waardoor je het beter gaat begrijpen. Het is goed je bewust te zijn van verschillen, hierdoor wordt je geboeid en doe je een beroep op je vindingrijkheid naar de dingen om je heen en juist dit in combinatie met het flexibel inzetten van de drie percepties maken het een stuk leuker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s